Computerproblemen raken 'slagader' politie

De computerproblemen bij de politie hebben 'catastrofale vormen' aangenomen en raken de organisatie in zijn slagader. Dat schrijft korpschef van de politieregio IJsselland Pieter-Jaap Aalbersberg in een vertrouwelijke brief, meldt Nova vandaag.

Uit de brief blijkt volgens de actualiteitenrubriek dat het draagvlak voor het computersysteem al matig was. Door de problemen zou het draagvlak nu nihil zijn. De korpschef noemt de huidige problemen in de brief 'onacceptabel'.

Jan Willem van de Pol van de Nederlandse Politiebond stelt in Nova dat veelplegers door de problemen niet als zodanig kunnen worden herkend. Ook zouden agenten die een auto aan de kant zetten niet het kenteken na kunnen trekken. Zo kunnen ze dus niet nagaan of ze toevallig met een voortvluchtige vuurwapengevaarlijke crimineel te maken hebben.

De noordelijke en oostelijke politiekorpsen kampen al sinds vorige week woensdag met computerproblemen. De storing zou niet door een hacker of een virus komen. Het is niet bekend wat dan wel de oorzaak is. Alle korpsen gebruiken hetzelfde systeem, maar niet alle korpsen hebben er last van. De Tweede Kamer houdt morgen een spoeddebat over de kwestie.