Schotenwisseling langs Koreaanse zeegrens

Noord-Korea heeft vandaag artilleriegeschut afgevuurd langs de betwiste westelijke zeegrens met het zuiden. Zuid-Korea reageerde door waarschuwingsschoten te lossen. Er werden geen meldingen gemaakt van slachtoffers. Pyongyang maakte later bekend dat het salvo onderdeel was van een militaire oefening.

Noord-Korea vuurde ongeveer dertig maal in de zee voor de kust van de grens. Het Zuid-Koreaanse leger reageerde direct door van een nabij de zeegrens gelegen eiland honderd waarschuwingsschoten in de lucht af te vuren. Een woordvoerder van de gezamenlijke chefs der staven in Seoul heeft dat gezegd.

De schotenwisseling komt twee dagen nadat het noorden in twee zones in het betwiste gebied een vaarverbod instelde. Seoul heeft opgedragen tot het intrekken van de verboden en noemde ze een 'ernstige provocatie' en een schending van de wapenstilstand.

De zeegrens, aan het einde van de Korea Oorlog in 1953 vastgesteld, is een constante bron van spanningen tussen beide landen. Het noorden wil dat de grens zuidelijker komt te liggen.