Italiaanse kritiek op hulpverlening VS aan Haïti

De hulpverlening aan Haïti is een jammerlijke mislukking en de Amerikanen bakken er al helemaal niets van. Dat vindt Guido Bertolaso, het hoofd van de Italiaanse dienst voor burgerbescherming.

Volgens Bertolaso zijn veel te veel landen en organisaties unilateraal bezig en ontbreekt het aan coördinatie. De hulp aan het door een verwoestende aardbeving getroffen Haïti zou moeten worden gecoördineerd door een enkele internationale civiele coördinator, zei hij gisteren in Port-au-Prince tegen de Italiaanse RAI-televisie.

Bertolaso weet waar hij het over heeft. Hij coördineerde de hulpverlening na de aardbeving in Abruzzo en oogstte daar veel lof voor.

De Amerikanen bedoelen het goed, maar de inspanningen van de Amerikaanse troepen sorteren weinig effect, concludeert Bertolaso. De Italiaan zei dat de Amerikaanse hulpvaardigheid heel lovenswaardig is, maar dat het geen goed plan is om de leiding over een civiele hulpoperatie in handen te leggen van militairen. Volgens Bertolaso is er niet of nauwelijks overleg of zelfs maar contact tussen de Amerikaanse militairen en de internationale hulporganisaties die in Haïti aan het werk zijn en is dat fnuikend voor de gang van zaken.