Lesbische moeders krijgen geen info spermadonor

Een blank lesbisch stel dat door een fout bij een inseminatie in een ziekenhuis per ongeluk een donker kindje kreeg, komt voorlopig niet te weten wie de biologische vader is. Het stel had informatie opgeëist die duidelijkheid over de identiteit van de spermadonor moest geven, maar de rechtbank in Groningen wees dit vandaag af.

De vrouwen schrokken zich ruim zeven jaar geleden een ongeluk toen het donkere jongetje met kroeshaar werd geboren. Ze verkeerden in de veronderstelling dat het zaad van een blanke vriend was gebruikt. Waar zijn sperma is gebleven is niet bekend. De zaadverwisseling kon ontstaan door een reeks administratieve fouten.

De ouders wilden de gegevens van een vrouw die met de uiteindelijke donor naar de inseminatiekliniek was gekomen. Het ziekenhuis in Delfzijl, waar de inseminatie plaatsvond, zegt de gegevens van de vrouw wegens het beroepsgeheim niet te willen afstaan. De gegevens van de man zegt het ziekenhuis niet te hebben.

Volgens de rechter heeft een kind van een donorvader vanaf zijn 12e recht op algemene informatie over zijn biologische vader, zoals de herkomst en diens beroep, maar niet de identiteit. Pas als het kind 16 jaar is kan het kind de naam en adresgegevens van de vader krijgen.

Het kind is nu 7 jaar. De rechter zag geen reden waarom de jongen nu al informatie over zijn herkomst zou krijgen. Er is volgens de rechter geen spoedeisend belang om van de gebruikelijke regeling af te wijken.