'Sluit tbs-afdelingen in gevangenissen'

De kleine tbs-afdelingen in het gevangeniswezen moeten dicht. De grotere mogen vooralsnog open blijven, als de behandeling verder wordt verbeterd en er meer onafhankelijkheid kom ten opzichte van de gevangenis waar de afdelingen zijn ondergebracht. Dat adviseert de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming na onderzoek hiernaar aan de staatssecretaris van Justitie.

Volgens het adviesorgaan voor Justitie is de behandeling van tbs-patiënten in gevangenissen van een lager niveau dan de behandeling in een tbs-kliniek. Interne tbs-afdelingen hebben sinds 2006 wel een goede ontwikkeling doorgemaakt, stelt de Raad. In 2006 werden tbs-plaatsen in gevangenissen gerealiseerd om het hoofd te bieden aan het toen groeiende plaatsgebrek in de tbs-sector.

Van een meerwaarde boven de behandeling in een tbs-kliniek is volgens de Raad echter niets gebleken. "De veronderstelde voordelen kunnen ook of zelfs beter in een tbs-kliniek worden gerealiseerd." Vooral de kleinere tbs-afdelingen hebben problemen met de doorstroom van tbs-patiënten naar de reguliere tbs-klinieken, zo blijkt uit het onderzoek. Ook beschikken de kleinere afdelingen niet over volwaardige behandelteams op locatie en zijn de afdelingen voor allerlei faciliteiten en organisatorische aspecten sterk afhankelijk van de gevangenis waarin de patiënten zitten.

Verder stelt de Raad vast dat het niveau van zorg en behandeling op alle tbs-afdelingen in gevangenissen lager is dan in een tbs-kliniek. Het plaatsgebrek in de tbs-sector is daarnaast nu niet meer zo dringend. De wachttijd voor een tbs-opname loopt terug. "Op termijn zal er daarom misschien geen sprake meer zijn van een noodsituatie. In dat geval valt ook de bestaansreden voor de tbs-plaatsen in gevangenissen weg."

Momenteel zijn er vijf gevangenissen met tbs-plaatsen. Op grond van de aanbevelingen zouden bij twee of drie daarvan op korte termijn tbs-afdelingen moeten worden gesloten. Als Justitie de tbs-capaciteit in de toekomst verder wil afbouwen, dan moet volgens de Raad als eerste worden gekeken naar de tbs-afdelingen in gevangenissen.