VN-rapport smeltende gletsjers gebaseerd op 'speculatie'

Twee jaar geleden deden de Verenigde Naties (VN) een schokkende voorspelling. Over 25 jaar zouden de gletsjers in het Himalayagebergte geheel zijn gesmolten. De bewering blijkt echter nu slechts te zijn gebaseerd op speculatie.

De bewering werd twee jaar geleden door het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) gedaan. Volgens hen was dit gebaseerd op gedetailleerd onderzoek naar de opwarming van de aarde. Het IPCC heeft inmiddels toegegeven dat ze het verhaal uit een wetenschappelijk tijdschrift hadden gehaald en ook de wetenschapper die het onderwerp was van dit artikel geeft toe dat het niet is gebaseerd op wetenschappelijke feiten. Het stuk in de 'New Scientist' was zelfs niet gebaseerd op een wetenschappelijk rapport, maar op een kort telefoongesprek met de wetenschapper.

Dr Syed Hasnain, die destijds werkzaam was op de Jawaharlal Nehru Universiteit in Delhi, heeft gezegd dat de bewering speculatie was en niet gebaseerd op formeel onderzoek. Professor Murari Lal, die toezicht hield op het hoofdstuk over gletsjers in het IPCC-rapport, adviseerde Hasnain zelfs de boude bewering te schrappen.

Journalist Fred Pearce belde met Hasnain nadat hij uitspraken van de wetenschapper had gelezen die hij in 1999 deed in een Indiaas tijdschrift. Hij zei dat Hasnain de bewuste uitspraak deed over 2035, maar geeft toe dat deze meer een campagne was dan een wetenschappelijk verslag dat werd beoordeeld door een groep wetenschappers. Ondanks dit werd het artikel al snel een belangrijke bron van het IPCC over de gevolgen van het broeikaseffect.

Toen het klimaatcomité van de Verenigde Naties eindelijk het rapport publiceerde, gaf het IPCC echter een onderzoek van het Wereld Natuur Fonds op als bron. Deze ging nog iets verder, en noemde de waarschijnlijkheid van smeltende gletsjers 'zeer hoog'. Het IPCC noemde de kans hierop zelfs meer dan negentig procent.

"De gletsjers in de Himalaya smelten sneller dan waar ook ter wereld", staat er in dat rapport te lezen. "Indien het in dit tempo doorgaat, is de kans dat deze zijn verdwenen in 2035 of nog wel eerder zeer hoog als de aarde blijft opwarmen."

Deze cijfers vinden glaciologen zelf echter belachelijk. De Himalaya-gletsjers zijn namelijk honderden meters dik en zullen nooit snel genoeg smelten om in 2035 geheel te zijn verdwenen, tenzij er een enorme, mondiale temperatuurstijging komt. De maximale afname van de gletsjers is momenteel hooguit een meter, maar de meeste smelten veel langzamer. En met de naderende ijstijd zal dat ook nog wel even duren.