[Dakar] Uitslag etappe 14 en eindklassement

De veertiende en laatste etappe van de 32e Dakar Rally in Argentinië is vandaag verreden. Hieronder vind je de einduitslag van alle klasses, inclusief de Nederlanders.

Motoren
De Portugese coureur Ruben Faria (KTM) won zijn eerste etappe in de Dakar 2010 bij de motoren en zijn derde etappe ooit. De Noor Pal Anders Ullevalseter, die ook KTM rijdt, kwam 3 minuten en 45 seconden later over de finish en pakte daarmee de tweede plaats overall. Helder Rodrigues uit Portugal (Yamaha) werd derde met 3:57 achterstand. Beste Nederlander bij de motoren was vandaag Henk Knuiman, die zevende werd op 6 minuten en 10 seconden. Knuiman was ook in het eindklassement de beste Nederlander, met een zeventiende plaats.

Quads
Een Poolse winnaar bij de quads in de veertiende etappe: Rafal Sonik (Yamaha) pakte zijn tweede etappezege van deze rally. In een tijd van 1.45:27 kwam Sonik 4 minuten en 3 seconden eerder over de streep dan Fransman Christophe Declerck (Polaris), en 7 minuten en 46 seconden voor Argentijnse rijder Sébastian Halpern die een Yamaha rijdt.

Auto's
In de autoklasse was het vandaag Nasser Al-Attiyah in zijn Volkswagen die zijn derde etappewinst boekte in deze Dakar Rally. Het was de achtste Dakar voor de man uit Qatar. Op 36 seconden kwam de uiteindelijke winnaar van het eindklassement over de meet, Spanjaard Carlos Sainz, die eveneens een Volkswagen bestuurt. Fransman Guerlain Chicherit (BMW) deed er 43 seconden langer over dan Al-Attiyah.

(c) Dakarpress - Nasser Al-Attiyah in gevecht

In de open klasse was de winnaar geen verrassing: Amerikaan Robby Gordon (Hummer) won voor de dertiende keer in veertien etappes, met een zevende tijd bij de scratch. In de productieklasse haalde Fransoos Jean-Pierre Strugo (Nissan) zijn eerste etappezege in deze categorie.

(c) Dakarpress - Gordon oppermachtig in open klasse

Vrachtwagens
Ilgizar Mardeev (Kamaz) won zijn eerste etappe in de 32e editie van Dakar. In een tijd van 1.41:36 was de Rus 2 minuten en 4 seconden sneller dan Nederlander Wulfert Van Ginkel in de Ginaf, en 2 minuut 20 voor Martin Macik (Liaz) uit Tsjechië.