Voorwaardelijke straf sneller uitgevoerd

Voorwaardelijke straffen worden bij mensen die opnieuw in de fout gaan sneller uitgevoerd. Een pilot die in Amsterdam loopt, verloopt succesvol. Dat zei de Amsterdamse hoofdofficier van justitie Andre Bolhaar vandaag tijdens een persbijeenkomst.

In driekwart van 'vele tientallen gevallen' is de uitvoeringstijd teruggebracht van negen naar twee maanden, zei Bolhaar, die spreekt van een 'dramatische bekorting'. "De scheidsrechter fluit maar een keer." Het OM werkt voor het proefproject samen met de rechtbank en de reclassering.

Justitie richt zich het komende jaar intensiever op het tegengaan van straatcriminaliteit en hangjeugd, maar ook op het stijgende aantal 'venijnige' overvallen. Door zichtbaarder in wijken aanwezig te zijn hoopt het OM onrustgevoelens bij buurtbewoners weg te nemen.

Zo wordt gedacht zaken die in een bepaalde buurt spelen geclusterd bij de rechter aan te bieden, zodat die een beter beeld krijgt van de buurt. "We willen de omgevingsachtergrond maximaal inkleuren", zei Bolhaar. Naast de 'buurtrechtbank' moeten ook de zogenoemde veiligheidshuizen het strafrecht een zichtbaarder profiel geven.

De zichtbaarheid van het strafrecht en de 'lik-op-stukgedachte' maken volgens de hoofdofficier meer indruk op de buurt, zeker als een dader bijvoorbeeld snel een taakstraf in de omgeving van het delict uitvoert.

Bolhaar kondigde aan dat er in de toekomst vaker themazittingen worden gehouden. Naast geweld tegen hulpverleners wordt gedacht aan uitgaansgeweld, maar ook bij overvallen gaat dit mogelijk gebeuren.

"We willen die keihard aanpakken, ook met stevige strafeisen." Tegelijkertijd moeten slachtoffers centraler komen te staan, waarbij zij bij een 'zorgloket' worden geholpen met bijvoorbeeld het verkrijgen van een schadevergoeding.