Woede over luxe in gevangenis Indonesië

Het is een slaapkamer waar de meeste Indonesiërs slechts van kunnen dromen: airconditioning, een groot tweepersoonsbed, een flatscreentelevisie, een privébadkamer en eigen karaokeruimte. Bovendien is er bediening en zijn er assistenten. Deze slaapkamer van acht bij acht meter is echter geen gewone slaapkamer, het is een gevangeniscel waar een vrouw haar vijf jaar celstraf uitzit voor het omkopen van een Indonesische openbaar aanklager.

Het nieuws dat zakentycoon Artalyta Suryani comfort achter de tralies heeft weten te kopen met dezelfde tactieken waarvoor ze veroordeeld is, heeft woedende reacties ontketend onder de Indonesische bevolking. De Indonesische overheid is door de corruptie in verlegenheid gebracht. Indonesië staat bekend als een van de meest corrupte landen ter wereld.

De details over het luxeleventje van Suryani en andere rijke gevangenen kwam vorige week aan het licht na een verrassingsbezoek van een door de overheid opgezet team. Dit team moet de 'gerechtelijke maffia' uitroeien, aldus president Susilo Bambang Yudhoyono. Na het ontdekken van het luxeleventje van Suryani, wordt er ook een onderzoek ingesteld bij andere gevangenissen, zo verklaart Untung Sugiyono, de directeur van het gevangeniswezen dat onder het ministerie van justitie valt.

De regering van Yudhoyono heeft het bevechten van de corruptie tot het speerpunt van de politieke agenda gemaakt. Met deze maatregel willen ze de veroordeling van gouverneurs en andere parlementsleden zeker stellen. De voortgang is echter traag in een land waar omkoping aan de orde van de dag is.