Israël wil muur op grens met Egypte

Om de toestroom van immigranten naar Israël tegen te gaan, heeft premier Netanyahu besloten om een barrière te bouwen langs delen van de zuidelijke grens met Egypte. De vaak christelijke immigranten bedreigen volgens hem 'het joodse en democratische karakter' van Israël. De orthodox-joodse regeringspartij noemt migranten 'een demografische bedreiging'.

Langs delen van de honderden kilometers lange grens met Egypte komen muren en hekken te staan en zullen ook camera's geplaatst worden. Op deze manier wordt het gewapende strijders moeilijk gemaakt om de grens over te steken. De Verenigde Naties hebben Israël al gewaarschuwd dat de maatregelen de opvang van vluchtelingen niet mag bedreigen.

Jaarlijks steken ruim twintigduizend migranten de Israëlische grens over. Zij komen uit landen als Soedan, Ethiopië en Eritrea in de hoop werk te vinden in Israël. Mensensmokkelaars brengen deze personen vaak naar de grens. De grenspolitie van Egypte schiet echter regelmatig migranten dood die proberen om de grens over te komen. Lukt het ze wel, dan blijven ze veelal in de illegaliteit leven in Israël.

Naast de nieuwe plannen voor de muur en het hekwerk bouwt Israël ook nog steeds verder aan een omstreden afscheiding aan de Westelijke Jordaanoever. De metershoge (illegale) afscheiding van muren en hekken loopt voor een groot deel op Palestijns gebied en zou Israël moeten beschermen tegen aanslagen, volgens het Internationaal Gerechtshof. Volgens Palestijnen is deze muur om een heel andere reden gebouwd: om de grenzen in Israëls voordeel te bepalen.

Deze laatstgenoemde afscheiding is inmiddels al voor de helft voltooid. Vooral rondom Jeruzalem is de bouw al aardig opgeschoten. Naast deze bouwwerken wordt Israël in het zuiden van de Gazastrook en in het noorden van Libanon en Syrië gescheiden door hoge, elektronisch beveiligde hekken en muren.

Overigens is niet alleen Israël met grootste bouwprojecten bezig. Egypte werkt momenteel aan een ondergrondse muur langs de Gazastrook om de honderden tunnels te blokkeren. Door middel van deze tunnels voorziet de door Israël geïsoleerde Gazastrook zich van levensmiddelen, dieren, wapens en vervoermiddelen.