'Scanners zien explosieve Mexicaans saus'

Een traditionele Mexicaanse saus, de mole, een mix van kruiden en pepers, wordt door een aantal scanners op luchthavens aangezien voor explosieven. Dit hebben luchtvaartautoriteiten vandaag in Mexico bevestigd.

Bepaalde scanners identificeren mole en bepaalde pepermuntjes als explosieven. Het gaat niet alleen om apparaten in Mexico maar in heel de wereld, aldus een Mexicaanse onderzoeker die niet geïdentificeerd wilde worden.

Het Mexicaanse dagblad Reforma berichtte vandaag dat het onlangs op vluchten naar de VS al vier keer is voorgekomen dat mole door een scanner voor explosieven werd aangezien. Om de saus niet het slachtoffer te laten worden van de veiligheidsmaatregelen, worden volgens de Mexicaanse zegslieden speciale moleculaire scans uitgevoerd op de lekkernijen die bij de gewone, eerste scan springstof leken.

Dat gebeurt gelukkig niet al te vaak, want relatief weinig mensen gaan met mole het vliegtuig in. Het is een mengsel met een bijna prehistorische oorsprong dat tot de meest essentiële onderdelen van de Mexicaanse keuken behoort.