Brein jaagt in 2009 615 sites van internet

De auteursrechtenwaakhond voor de entertainmentindustrie, stichting Brein, heeft vorig jaar 615 'illegale' websites van internet weten te verjagen. Dat zijn er bijna twee maal zoveel als in het jaar ervoor, zo maakt Brein zelf bekend.

Onder de afgesloten websites zaten onder meer 393 zogeheten bittorrent sites, die via links verwijzen naar bestanden waarmee middels los te verkrijgen software zowel legale als illegale software, video en muziek gedeeld kan worden. Brein wist tevens 37.441 advertenties offline te krijgen waarin volgens Brein illegale handel aangeboden werd. Ook voerde de organisatie 455 acties uit tegen de verkoop van illegale discs. Brein nam daarbij samen met de politie 183.713 illegale schijfjes in beslag, blijkt uit het jaaroverzicht van Brein.

Een mijlpaal noemt Brein ook het vonnis tegen de illegale downloadsite Mininova. Daarin bepaalde de rechter dat de eigenaren alle links naar illegale content op de site moesten verwijderen. Zij besloten alleen nog links te plaatsen waarvoor zij licenties hebben van de rechthebbenden. "Het aanbod op de site kromp van ongeveer 1,3 miljoen links naar zo'n tienduizend."

De stijging in de activiteiten van Brein lijkt vooral samen te hangen met de stijging in het aantal sites die door Brein als 'illegaal' bestempeld worden. De meeste sites die stoppen, doen dit overigens vanwege exorbitante claims van stichting Brein. Daarnaast blijft het aanbod in torrentsites enorm en lijken de activiteiten van Brein weinig effect te hebben. Recentelijk bleek dat het aantal torrentgebruikers enorm is gestegen. Daarnaast is ook usenet enorm populair en zijn er al verschillende nieuwe alternatieven voor torrents in de maak.

 

In Nederland is het downloaden van films en muziek voor eigen gebruik overigens wettelijk niet verboden en uit de recente succesverhalen over bioscoopfilms als Avatar, 2012, Transformers en tientallen andere kan weinig anders geconcludeerd worden dan dat downloaden de verkoop niet schaadt. Diverse universiteitsonderzoeken stelden dit al eerder. Desondanks blijft Brein onverminderd op jacht naar mensen die bestanden delen met vrienden en de buitenwereld, en deinst Brein er niet voor terug elke dienst die ook maar zijdelings betrokken is bij bestandsuitwisseling 'illegaal' te noemen.

Usenetcommunity FTD werd door Brein ook als illegaal bestempeld, ondanks het feit dat daar niet wordt gelinked naar illegaal materiaal. FTD stapte hierop naar de rechter en eiste dat Brein publiekelijk moet rectificeren. Die zaak loopt nog. Tim Kuik, directeur van Brein, stelt echter dat ook het praten over downloaden van illegaal materiaal verboden zou moeten worden.