Walvisvaarders brengen boot milieu-activisten tot zinken

De strijd tussen Japanse walvisvaarders en hun tegenstanders heeft een nieuw dieptepunt bereikt. Bij een protestactie in de wateren rond Antarctica kwam een Japans schip met walvisvaarders vandaag in aanvaring met een boot van milieu-activisten. Volgens de Australische milieubeweging Sea Shepherd brak hun trimaran 'Ady Gil' in twee delen. De zes bemanningsleden, bestaande uit één Nederlander en vijf Nieuw-Zeelanders, konden worden gered. Ze werden opgepikt door een andere boot van Sea Shepherd, de 'Bob Barker'.

Volgens de bemanning van het Japanse schip zijn de milieu-activisten zelf verantwoordelijk voor het feit dat de situatie escaleerde. Ze zouden met groene lasers gericht hebben geschenen op de bemanning. Ook zouden ze geprobeerd hebben met touwen de schroefbladen te blokkeren. Voor de bemanning van 'Shonan Maru No. 2' was de maat vol. Op videobeelden is te zien dat het schip op ramkoers richting de 'Ady Gil' vaart. Als beide schepen in aanvaring komen zet de bemanning van het Japanse schip ook nog eens een waterkanon in.

Woordvoerder Paul Watson, van Sea Shepherd liet weten alleen te hebben geïnstrueerd om stinkbommen naar het schip te werpen. Watson laat weten dat het al een tijd 'oorlog' is tussen hen en de walvisvaarders. Dat het zo uit de handen zou lopen zag hij niet aankomen. Hij schat de geleden schade op zo'n twee miljoen dollar.

Japan houdt zich, ondanks een moratorium uit 1986, al jaren bezig met de jacht op de zeezoogdieren. De officiële reden voor de jacht is het gebruik van walvissen voor wetenschappelijke doeleinden. Het walvisvlees wordt in Japan ook beschouwd als een delicatesse. De Sea Shepherd Conservation Society, een kleine radicale groep die zich inzet voor het welzijn en behoud van mariene leven, maakt nu al zes jaar, Japanse walvisjagers het leven zuur. Volgens hun eigen zeggen zijn er met de hulp van hun acties al aan honderden walvissen het leven gered.

Foto's en een video van het voorval zijn hier terug te vinden.