'Wijze Molukkers' vergaderen in Culemborg

Een groep 'wijze mannen' van Molukse afkomst heeft vandaag urenlang vergaderd over de problemen in de Culemborgse wijk Terweijde. De mannen komen van buiten de wijk. De groep  bestaat onder andere uit een advocaat.

De Molukse kerk in Culemborg meldde dit vandaag. Het is de bedoeling dat de 'wijzen' vanmiddag nog met de burgemeester van Culemborg, Roland van Schelven, een gesprek hebben.

De politie is met honderd agenten aanwezig in de wijk. Ook is er een samenscholingsverbod voor groepen van vier of meer personen afgekondigd. Er zijn inmiddels veertien personen gearresteerd. Uit gesprekken met de Marokkanen en Molukkers in de wijk blijkt dat de frustraties over de gebeurtenissen van de afgelopen weken diep zitten. Er hebben nog geen nieuwe geweldsuitbarstingen plaatsgevonden, alhoewel een groep Molukkers vannacht wel heeft geprobeerd de wijk binnen te komen. Deze groep werd weggestuurd door de politie.

Marokkaanse jongeren zinnen op wraak na de mishandeling van Omar Moussaoui. Molukkers daarentegen voelen zich weer slachtoffer van een groep 'Marokkaanse onruststokers' die de afgelopen weken veelvuldig auto's in brand zouden hebben gestoken. "Nederlanders laten zich aan de kant zetten. Zo zijn wij niet. Wij komen voor elkaar op in onze buurt,'' zegt de Molukse buurtbewoonster Anita Kakerissa.