Vrijwillige bijdrage Rode Kruis: +60%

Het Rode Kruis heeft vlak voor de jaarwisseling aangekondigd de vrijwillige bijdrage met 1 euro per maand te verhogen. De jaarlijkse bijdrage gaat daarmee van 20 naar 32 euro, een verhoging van zestig procent. De organisatie heeft tientallen klachten van donateurs binnengekregen.

Directeur Cees Breederveld, die zelf voor 199.000 euro (inclusief toeslagen) op de loonlijst staat, zegt dat het Rode Kruis voor 'een aantal grote uitdagingen' staat. "Het aantal slachtoffers van natuurgeweld neemt ieder jaar toe door de gevolgen van klimaatverandering."

Daarnaast heeft de organisatie nooit eerder de bijdrage verhoogd en dient een inflatiecorrectie plaats te vinden. "Tegelijkertijd willen we niemand in de kou laten staan en de mensen helpen die dat het hardst nodig hebben. Daar hebben we meer geld voor nodig en om deze reden doen we een beroep op onze trouwe leden en donateurs."

De donateurs zijn alles behalve te spreken over de eenzijdig opgelegde verhoging. "Mijn automatische vrijwillige bijdrage wordt - zonder tegenbericht van mijn zijde - verhoogd van 20 naar 32 euro per jaar: een verhoging van 60 procent. Onder het mom 'maar u kunt het heel gemakkelijk afmelden' riekt dit naar 'maar we hopen dat de meeste donateurs de brief per ongeluk niet lezen", aldus een boze donateur.

Een woordvoerder van het Rode Kruis zegt dat de organisatie eigenlijk contributie zou moeten heffen, maar dat het daar op tegen is. "Vandaar dat we nu symbolisch vragen om één euro per maand extra. Met inderdaad het risico dat mensen kiezen voor een lager bedrag." Een lagere bijdrage kan worden gedaan middels de bijgevoegde machtigingskaart of door een telefoontje naar het Rode Kruis.