Mediteren ipv bidden om te ontspannen

Bidden is achterhaald, de zondag een gewaardeerde rustdag en meditatie een manier om te ontspannen. Maar sporten of koken werkt het meest rustgevend.

Dat zijn een aantal uitkomsten uit de Relitest, die dagblad Trouw publiceerde. In totaal vulden 25.000 mensen de stellingen van de relitest in om erachter te komen of een veronderstelde levensbeschouwing wel echt bij iemands opvatting hoort.

De krant lanceerde de test in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen (RU). Ook bekende Nederlanders als nieuwslezeres Susanne Bosman, cabaretier Herman Finkers en schrijver Maarten 't Hart vulden de test in. De strenge, straffende God is uit. Zo'n 31 procent denkt dat het goddelijke in allerlei vormen verschijnt. Dat komt overeen met recent promotieonderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen over religieuze denkbeelden. Omdat mensen steeds meer gewend zijn eigen keuzes te maken, krijgen ze meer problemen met een God die alles voorschrijft, zo blijkt daaruit.

Uit de relitest blijkt verder dat de traditionele, religieuze uitvaart op z'n retour is. Ruim de helft van de deelnemers zet liever zelf een herdenkingsbijeenkomst in elkaar samen met vrienden en familie. Volgens de onderzoekers van de RU bevestigen jonge, gelovige deelnemers aan de test een tendens in de godsdienstwetenschap. Kerkelijke jongeren vinden zich in een orthodoxe leer en ethiek. Ouderen gaan juist minder traditioneel denken over levensbeschouwelijke zaken.