Jaaroverzicht 2009: Autosport

Het sportjaar 2009 loopt weer ten einde. Daarom geeft FOK!sport een terugblik op de gebeurtenissen van dit jaar. Wie presteerden er goed en wie vielen er tegen? Iedere dag tot en met 5 januari 2010 zal er een sport behandeld worden . Vandaag is het de beurt aan de autosport.

Het autosportjaar begon traditiegetrouw met de Dakarrally die dit jaar in Zuid-Amerika gehouden werd. Marc Coma won bij de motoren, Giniel de Viliers bij de auto's en Firdaus Kabirov bij de vrachtwagens. Beste Nederlander bij de motoren werd Frans Verhoeven op plaats acht met direct daarachter Henk Knuiman. Beste vrouw was Mirjam Pol; beste bij de auto's, na het uitbranden van de bolide van Peter van Merksteijn, was Rene Kuipers en beste bij de vrachtwagens was Gerard de Rooy op plaats drie. Vader Jan won de eerste editie van de Africa Race. Voor hem was het de laatste editie, terwijl Gerard nu ook thuis blijft. De financiële problemen nopen hem hiertoe. Ook Hans Stacey, MAN, Mitsubishi en KTM zijn er komende editie niet meer bij met een fabrieksteam. In 2010 zal wel Jan Lammers zijn debuut gaan maken met een vrachtwagen.

In de MotoGP pakte Valentino Rossi zijn zevende wereldtitel na een spannende strijd in het kampioenschap met zijn Yamaha-teamgenoot Jorge Lorenzo. Casey Stoner miste door bloedarmoede enkele wedstrijden, maar kwam aan het einde van het seizoen sterk terug. Julian Simon won de titel in de 125cc, terwijl Hiroshi Aoyama er met de laatste titel in de 250cc van door ging. Volgend jaar wordt deze laatste klasse vervangen door de Moto2. In de Superbikes pakte Ben Spies de titel na een spannend gevecht met Noriyuki Haga.

In de GP2 Series was de titel een prooi voor Nico Hülkenberg. De Nederlander Giedo van der Garde won voor iSport enkele races en wist hiermee voor 2010 een stoeltje bij het topteam Barwa Addex te bemachtigen. In de heropgerichte Formule 2 werd Andy Soucek de nieuwe kampioen. Hij verdiende hiermee een test bij het Formule 1-team van Williams dat de auto's in opdracht van Jonathan Palmer gebouwd heeft. De A1GP was een prooi voor Team Ierland. Nederland won enkele races en werd vierde. Het seizoen 2009/2010 is door de financiële problemen niet aangevangen. De eerste races zijn geschrapt en de vraag is of de klasse nog doorgang kan gaan vinden. Het is te betwijfelen of de race in Assen van 16 mei gehouden zal gaan worden. De Formule 3 was na een afwezigheid van twee jaar terug op Zandvoort. De Masters waren een prooi voor Jules Bianchi, waarna de Fransman ook de titel in de F3 Euroseries voor zich opeiste. De Superleague Formula was dit jaar voor Liverpool FC met Adrian Valles achter het stuur. De Nederlanders Ho-Pin Tung, Yelmer Buurman, Carlo van Dam en Dominick Muermans kwamen in actie.

In de Verenigde Staten pakte Dario Franchitti de titel in de IndyCar Series. Robert Doornbos begon het seizoen bij Newman/Haas/Lanigan, maar stapte halverwege over naar HVM Racing. Hij werd uiteindelijk zestiende in het kampioenschap. Helio Castroneves won voor de derde maal in zijn carrière de Indy 500. Beste vrouw ooit werd Danica Patrick met plaats drie. In de NASCAR Sprint Cup was de titel voor de vierde maal op rij voor Jimmie Johnson. Tony Stewart was de beste in het reguliere seizoen, maar in The Chase kwam Johnson wederom bovendrijven.

Peugeot won dit jaar de 24 uur van Le Mans met David Brabham, Marc Gené, en Alexander Wurz en doorbrak hiermee de hegemonie van Audi dat sinds 2004 elk jaar de race wist te winnen. Beste Nederlander was Charles Zwolsman jr. die met een Kolles Audi zesde werd. In de DTM werd Timo Scheider voor het tweede jaar op rij kampioen. Het WTCC-kampioenschap was een prooi voor Gabriele Tarquini, terwijl Tom Coronel de trofee voor de onafhankelijke rijders pakte. Aan het einde van het seizoen werd bekend dat zowel Seat als BMW zich door de financiële crisis voor volgend jaar gedeeltelijk terugtrekken. Het World Rally Championship is voor de zesde maal gewonnen door Sébastian Loeb. In 2010 zal voormalig Formule 1-wereldkampioen Kimi Räikkönen het veld komen versterken.

Het jaaroverzicht van de Formule 1 zal nog volgen.

Submitter:  Bron: FOK!sport