'VS wisten van terreurplan voor kerst'

De Amerikaanse overheid had voor kerst al informatie ontvangen, dat lokale leiders van een tak van het terreurnetwerk al-Qaeda spraken over "een Nigeriaan" die klaar was om een aanslag te plegen. Een naam was niet bekend.

Dat berichtte de Amerikaanse krant The New York Times vandaag op zijn website. De krant baseert zich op anonieme regeringsfunctionarissen.

Om wie het ging was eerder boven komen drijven als deze informatie vergeleken zou zijn met informatie van andere instanties en inlichtingendiensten over Umar Farouk Abdulmutallab. De 23-jarige Nigeriaan probeerde op eerste kerstdag een vliegtuig op te blazen boven de Amerikaanse stad Detroit.

De vader van Abdulmutallab had maanden geleden de VS om hulp gevraagd om zijn zoon te vinden die plotseling in Jemen de sharia wilde bestuderen. Hij lichtte de Amerikaanse ambassade in Nigeria in.

Die speelden het door naar de Amerikaanse inlichtingendienst CIA waar de informatie zou zijn blijven hangen. Abdulmuttalab kwam enkel op een Amerikaanse lijst van 550.000 duistere figuren te staan, die misschien iets met terroristen te maken hebben.

De Amerikaanse regering wist ook waar Abdulmultallab was geweest en wat een aantal van zijn plannen was, aldus de ambtenaren in de krant. Als de verschillende informatie van verschillende bronnen bij elkaar bestudeerd was, zouden "de alarmbellen zijn gaan rinkelen en de verdachte zou nooit zijn toegestaan om aan boord te gaan van een vliegtuig naar de VS", citeert de krant de Amerikaanse president Barack Obama.

De president uitte gisteren stevige kritiek vanwege de hiaten in de binnenlandse veiligheid in de VS. Volgende week worden eindreportages naar de "missers" in deze zaak gepresenteerd.