Zeventig doden door geweld in Nigeria

Door gevechten tussen de politie en een religieuze sekte in het noorden van Nigeria zijn begin deze week zeventig doden gevallen. Dit hebben de autoriteiten in de deelstaat Bauchi vandaag bekendgemaakt.

Op aandringen van bezorgde omwonenden trad de politie maandag in de stad Bauchi, circa 300 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Abuja, op tegen een bijeenkomst van een extremistische, islamitische sekte die zich Kalo Kato (Reuzen der Levenden) noemt. De bijeenkomst in de open lucht was verboden. In Bauchi geldt een samenscholingsverbod sinds juli, toen een sekte die zich Boko Haram noemt, bloedbaden aanrichtte waarbij zevenhonderd mensen om het leven kwamen.

Het geweld van maandag begon volgens de plaatselijke politie al voordat de agenten en soldaten arriveerden. Leden van de sekte kregen onderling ruzie over de vraag wie er verantwoordelijk was voor de ziekte van hun leider, Malam Badamasi. Sekteleden ging elkaar met machetes, speren, pijl-en-bogen en korte sabels te lijf. Badamasi is in het geweld omgekomen, meldde de politie volgens de Britse krant The Guardian.