Turkije wil Sinterklaas terug

De Turkse regering poogt de stoffelijke resten van Sint-Nicolaas terug te krijgen. De Engelstalige versie van de krant Hürrriyet berichtte dat de Turkse minister van Cultuur, Ertugrul Günay, in het weekeinde heeft beklemtoond dat Sinterklaas in de Sint-Nicolaaskerk in Demre moet rusten. Daar is het graf van de goedheiligman die in de vierde eeuw bisschop van Myra was. Myra - destijds nog Grieks grondgebied - bestaat niet meer, maar de restanten liggen in of bij het plaatsje Demre in het zuidwesten van Turkije.

Er worden in de streek opgravingen gedaan om, de zes meter onder de oppervlakte verscholen ruïnes van Myra, bloot te leggen. Aan het hoofd van die archeologische opgave staat professor Nevzat Cevik. Hij zei dat de resten van Sint-Nicolaas in 1087 door Italianen zijn gestolen en later herbegraven in Bari. De populaire heilige heeft nooit gezegd dat hij in Italië begraven wilde worden. Hij leefde en stierf hier en zou daarom hier moeten rusten, aldus Cevik.

De begeerde botten rusten momenteel in de Basilica di San Nicola in de Zuid-Italiaanse plaats Bari. Minister Günay wil ze terug in het graf in Demre waar ze zijns inziens thuishoren. ,,Ze moeten hier naar Demre en we zullen alles doen om dat mogelijk te maken", aldus Günay. Hij wil erg zorgvuldig te werk gaan en er is dus geen tijdslimiet voor vastgesteld.