Nederlander schakelde terrorist uit

De terreurverdachte, Farouk Abdulmutallab, die gisteren een aanslag wilde plegen op het vliegtuig van Schiphol naar Detroit werd gisteren uitgeschakeld door een Nederlander, De 32-jarige Jasper Schuringa blijkt na de aanslag een echte held.

Schuringa zag minuten voor de landing dat de Nigeriaan opstond uit zijn stoel en iets aanstak. Hij twijfelde geen moment en dook over de stoelen en bange passagiers heen om de man te stoppen. Toen hij het vuur gedoofd had hield hij de verdachte in een houdgreep tot het vliegtuig veilig geland was. Na zijn heldendaad was hij beide schoenen kwijt, waren zijn handen verbrand en zijn kleding gescheurd, maar na de landing werd hij als een ware held behandeld, laat Lydia Faber, Schuringa's compagnon bij het Amsterdamse mediabedrijf 'Go with the flow productions', weten.

'Het had ook totaal anders kunnen aflopen' 
De Nederlander wordt in de Amerikaanse media geëerd en ook zijn medepassagiers spreken na de verijdelde aanslag vol lof over hem. Zijn ouders zijn heel erg trots op hun zoon. "We hebben kort contact met hem gehad. Hij vertelde dat hij dwars over alle stoelen was gevlogen toen hij zag wat die vent aan het doen was. Toen heeft hij die man in elkaar geslagen, de man naar de voorkant van het toestel gesleurd en daarna de vlammen gedoofd", aldus moeder Ingrid. Naast heel trots te zijn op haar zoon laat ze weten dat ze ook heel geschokt is. "Het had in één seconde ook totaal anders kunnen aflopen. Dan had ik een heel ander telefoontje gehad.

Na de landing kreeg Lydia Faber een telefoontje van Schuringa. "Hij belde mij nadat de verdachte was overgedragen aan de autoriteiten. "Lydia, dit wil je niet geloven", begon hij het gesprek, maar we werden onderbroken toen de FBI hem wilde ondervragen over wat er nu precies was gebeurd." De moeder van Jasper laat weten dat zij vindt dat de security op Schiphol heel wat uit te leggen heeft. Tegenover zijn vriend Kasem heeft Schuringa laten weten dat de man ingepakt was in explosieven. "Het was absoluut geen vuurwerk, maar héél serieus", liet hij weten.

Eerst vakantie, dan een groot feest 
Op 8 januari zal Schurings terug naar Nederland komen. Zijn vrienden hebben al laten weten dat zij een groot feest voor de held aan het organiseren zijn. Schuringa verblijft momenteel bij een vriendin in Miami en zal de komende dagen nog gaan surfen bij zijn zus op Costa Rica.

Met dank aan ouwe_dibbes en oooYEAH voor de submit.