'Gemeenten reageren slecht op brieven'

Op bijna 20 procent van de brieven die naar gemeenten zijn gestuurd, komt geen antwoord. Vanuit Amsterdam komt vaak geen antwoord. Gouda en Rijnwoude (Zuid-Holland) reageerden op alle brieven. Dat blijkt uit een steekproef (samenvatting, pdf) van onderzoeksbureau EFDRIE onder zestig gemeenten, waaronder de 27 grootste.

Elke gemeente kreeg elf eenvoudige vragen met het verzoek die schriftelijk of soms telefonisch te beantwoorden. De vragen varieerden van 'Hoe vraag ik een invalideparkeervergunning aan?' en 'Hoe krijg ik toestemming voor een straatfeest?' tot 'Kunt u mij informatie geven over scholen in mijn buurt?'. De Amsterdamse deelgemeenten Centrum en Zuideramstel beantwoorden samen 50 procent van de brieven niet.

Veel gemeenten hanteren een termijn van zes weken waarbinnen een vraag moet worden beantwoord. In 5 procent van de gevallen kwam het antwoord na afloop van deze termijn. Bij de brieven waarop geen antwoord kwam, werd in een aantal gevallen wel een ontvangstbevestiging gekregen waarin de gemeente aangaf de vraag in behandeling te nemen. EFDRIE voert constant onderzoek uit naar de serviceverlening door gemeenten aan burgers. De brieven met vragen werden verstuurd in de periode februari-september.