Arm omhoog bij meten bloeddruk

Artsen moeten erop letten dat patiënten bij wie de bloeddruk wordt gemeten, hun arm niet lager houden dan de plaats waar hun hart zit. Het is ook ongewenst dat degene bij wie de bloeddruk wordt gemeten, de benen over elkaar slaat waarbij de knieën elkaar kruisen.

Beide houdingen laten de bloeddruk stijgen en geven zo een vertekend beeld, heeft cardioloog in opleiding Ahmet Adiyaman bewezen. Adiyaman promoveert vandaag aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Meten van de bloeddruk is belangrijk om het risico op hart- en vaatziekten te kunnen bepalen. Adiyaman ontdekte dat het hart bij de genoemde houdingen meer bloed per slag gaat uitpompen en zo de druk laat stijgen. Artsen zouden daardoor ten onrechte bloeddrukverlagende middelen voorschrijven. Dat geldt volgens de cardioloog soms ook voor mensen die erg gevoelig zijn voor het witte-jas-effect. Bij hen stijgt de bloeddruk enorm door het zien van de dokter en vooral door de ziekenhuisomgeving. Bij die patiënten kan de bloeddruk beter thuis worden opgenomen.

Arm omhoog bij meten bloeddruk  (foto: ANP)