Homohuwelijk in Mexico-Stad toegestaan

Mexico-Stad is de eerste hoofdstad in het katholieke Latijns-Amerika waar homoseksuelen met elkaar mogen trouwen. De nieuwe wet werd gisteren met 39 tegen twintig stemmen aangenomen. Naar verwachting ondertekent de burgemeester de nieuwe wet, die vanaf februari van kracht wordt.

Ook mogen getrouwde homoseksuele koppels kinderen adopteren. Enkele activisten barstten in de raadzaal in tranen uit. Anderen omhelsden en zoenden elkaar en zwaaiden met de regenboogvlag, die homoseksualiteit symboliseert.

De linkse DRP-partij zorgde eerder voor legalisering van abortus in de stad. Sinds 2006 was het al toegestaan voor homoseksuelen in Mexico-Stad om een samenlevingscontract te sluiten.

Voor het stadhuis hadden zich zo'n honderd homoactivisten verzameld met spandoeken als "Wees gelukkig, wees homo". Een van hen zei: "We moeten dit vieren. Het is een sociale en culturele doorbraak." Wel sprak hij de hoop uit dat "de conservatieven de nieuwe wet niet terugdraaien door hem voor het hooggerechtshof te brengen".

  (foto: ANP)