'Heel wat banken gered met drugsgeld'

Volgens het hoofd van het VN-bureau voor de bestrijding van drugs en criminaliteit, Antonio Costa, zijn er heel wat banken gered door drugsgeld en geld uit andere criminele activiteiten. Volgens hem werd er 239 miljard euro drugsgeld opgenomen in de 'legale economie'. Costa zegt verder dat hij genoeg bewijzen gezien heeft, maar weigert om de namen van de betrokken banken te geven.

Doordat de kredietverlening van banken onderling zo goed als stil stond, hadden de banken andere manieren nodig om aan geld te komen. Geld uit de georganiseerde misdaad was het enige liquide investeringskapitaal dat de banken die op het punt stonden om om te vallen nog hadden. Op deze manier zouden meerdere banken volgens Costa van de ondergang gered zijn.

Volgens een woordvoerder van de Vereniging van Britse Banken was het echter niet drugsgeld, maar de bemoeienis van centrale banken die de financiële dientsverleners overeind hielden. Hij is in ieder geval niet op de hoogte van dergelijke praktijken. "Er was inderdaad een groot gebrek aan liquide middelen maar het geld dat nodig was, werd grotendeels geleverd via interventies van centrale banken," zegt hij.

Met dank aan Pjet voor de submit.