Onderzoek naar mishandeling tijdens Koranles

De GGD in Den Haag wil een onderzoek laten instellen naar mogelijke kindermishandeling tijdens Koranlessen in enkele moskeeën in de stad. De gemeente Den Haag maakte vandaag bekend dat de GGD dit aan de politie en het Openbaar Ministerie gevraagd heeft. In april werd er al een motie ingediend door het Haagse college om onderzoek te doen naar kindermishandeling tijdens de betreffende lessen.

De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) denkt vanwege het grote aantal aanwijzingen van kindermishandeling,dat er sprake is van een patroon. In de gezinssituaties werden 52 aanwijzingen van mishandeling aangetroffen, terwijl er in diezelfde periode 49 signalen van mishandeling in de moskeeën werden opgepikt. JGZ, dat deel uitmaakt van de GGD, heeft in totaal 4600 dossiers onderzocht.

De helft van de signalen komt van één moskee af, namelijk de El-Islam-moskee. Het bestuur van die moskee heeft gisteren een gesprek gehad met de gemeente. Hierin werd alle openheid toegezegd, omdat het moskeebestuur kindermishandeling onacceptabel vindt. Verder is beloofd dat er meer toezicht gehouden zal worden op de lessen. Er zal meteen ingegrepen worden bij aanwijzingen van geweld.

De moskee is niet de enige die zal moeten meehelpen om kindermishandeling te voorkomen, ook van de ouders van de kinderen wordt enige medewerking gevraagd. JGZ vraagt de ouders om aangifte te doen als er vermoedens zouden bestaan dat hun kinderen geslagen worden. Klaarblijkelijk vinden de ouders het niet zo heel erg dat hun kinderen geslagen worden, want er is nog geen één ouder geweest die aangifte gedaan heeft.

De SP in Den Haag wil een strafrechtelijk onderzoek laten instellen naar het handelen van het bestuur. "Ik kan me niet voorstellen dat mensen uit het bestuur niet wisten dat kinderen in deze moskee zo ernstig mishandeld werden", zegt SP-raadslid Hiek van Driel. Hij vindt de toezeggingen van de moskee nog niet genoeg.