Sanquin bestudeert bloeddonatie homo's

Sanquin, de organisatie die de bloedvoorziening in Nederland verzorgt, gaat de nieuwe Zweedse regelgeving op het gebied van bloeddonatie voor homo's bestuderen. Dat heeft een zegsman vandaag gemeld.

In Zweden mogen homoseksuelen vanaf 1 maart 2010 bloed geven, mits ze een jaar lang geen seks hebben gehad met een andere man. In onder meer Nederland, België en Duitsland is het mannen die seksueel contact hebben met andere mannen verboden om bloed te geven, omdat bloed van homomannen volgens Sanquin een verhoogd risico heeft besmet te zijn met bijvoorbeeld het hiv-virus.

Zweden is niet het eerste Europese land dat het verbod op bloeddonatie door homo's gedeeltelijk opheft. Ook Spanje, Rusland, Portugal en Italië hebben de regelgeving op dit gebied veranderd.

"We weten nog niet goed wat de achterliggende motieven zijn om het Zweedse beleid te veranderen", aldus een woordvoerder. "Maar we gaan het zeker bestuderen. Pas daarna kunnen we eventueel beoordelen of wij zelf de regels moeten aanpassen."