Amerikanen hadden Bin Laden kunnen pakken

Het Amerikaanse leger had in 2001 al-Qaida-leider Osama Bin Laden in handen kunnen krijgen, als er andere strategische keuzes gemaakt waren.

Dat blijkt uit een rapport van een Amerikaanse Senaatscommissie onder leiding van de Democraat John Kerry. "Bin Laden lag voor het grijpen", zo staat in het vandaag gepubliceerde rapport te lezen.

Volgens de commissie hadden de toenmalige minister van Defensie Donald Rumsfeld en zijn hoogste militaire leider Tommy Franks moeten besluiten meer militairen in te zetten. "In plaats daarvan kozen de bevelhebbers voor luchtaanvallen en de inzet van ongetrainde Afghaanse milities om Bin Laden aan te vallen."

In het rapport staat verder dat Bin Laden in december 2001 zeker in Tora Bora in Afghanistan was. Dat berggebied werd dagenlang bestookt door gevechtsvliegtuigen. "Op of rond 16 december verlieten Bin Laden en zijn mensen echter ongeschonden Tora Bora en verdwenen ze in de ongereguleerde tribale regio's in Pakistan. Veel analisten denken dat hij daar nog steeds is", aldus het rapport.