SGP: Dijksma deed dwaze uitspraken

SGP-Kamerlid Bas van der Vlies is van mening dat staatssecretaris Dijksma (Onderwijs) een dwaze vergelijking heeft gemaakt tussen christelijk en islamitisch onderwijs. Dijksma zei onlangs tijdens een kwaliteitsconferentie onder andere dat de rechtstaat zwaarder weegt dan enige geloofsopvatting.

"...belangrijke waarden als vrijheid en gelijkheid mogen hoog in het vaandel geschreven worden. En moeten nageleefd worden. Op school moet je mogen zijn wie je bent. In die zin is de school niet alleen de plek die fysieke veiligheid biedt; ook de geestelijke vrijheid dient er te worden beschermd. Op àlle scholen zeg ik daarbij. Ook de islamitische en streng christelijke. Als kinderen daar bijvoorbeeld te horen krijgen dat het niet goed is om vrienden te zijn met mensen die niet gelovig zijn, dan kan dat niet door de beugel. In zo’n setting kan van opvoeden tot geïntegreerd burgerschap natuurlijk niets terechtkomen", aldus Dijksma.

De SGP stelt op hun website: "Staatssecretaris Dijksma van Onderwijs zou beter moeten weten. Met het op één hoop gooien van christelijke en islamitische scholen zet zij het christelijk onderwijs in een kwade reuk. Zij stelde dat op deze scholen geleerd wordt dat het niet goed is om vrienden te zijn met ongelovigen. De SGP vindt die opmerking volledig ongepast, al was het maar omdat de burgerschapsproblemen die spelen op islamitische scholen niet geassocieerd mogen worden met christelijke scholen die al vanaf het ontstaan van de parlementaire democratie zonder problemen in het onderwijsbestel functioneren."

Over de uitspraak dat de rechtstaat zwaarder weegt dan enige geloofsopvatting, zegt de SGP: "Een domme uitspraak, want de vrijheid van godsdienst staat niet tegenover de rechtsstaat, maar is er in onze constitutionele orde gewoon onderdeel van. Een staatssecretaris van onderwijs zou dat toch echt moeten weten!"

De SGP zal Kamervragen stellen aan staatssecretaris Dijksma.