Climategate: BBC reporter had mails al maand geleden

BBC Presentator en verslaggever Paul Hudson heeft een deel van de gelekte mails al op 12 oktober heeft ontvangen.  Hudson meldt dit op zijn blog op de website van de BBC.

Afgelopen vrijdag dook ruim 61MB aan mails en documenten op die afkomstig zijn van de University of East Anglia, één van de belangrijkste onderzoekscentra op het gebied van klimaatverandering.

Het feit dat Hudson de mails al anderhalve maand geleden ontving doet vermoeden dat niet een hacker, maar een klokkenluider de mails en documenten openbaar heeft gemaakt.

Uit de mails en documenten zou blijken dat er door onderzoekers jarenlang met cijfers is gegoocheld.  Data die manmade global warming tegenspreekt zou eenvoudigweg niet worden gepubliceerd, of zelfs worden aangepast en een wettelijk verzoek om inzage in de gegevens van een gepubliceerd rapport resulteerde in een mailwisseling waarin wordt opgeroepen 'alle mails omtrent dat rapport te wissen'.

Ook noemt onderzoekswetenschapper Phil Jones het overlijden van een Global Warming skepticus 'opbeurend nieuws'.

Inmiddels blijkt in de door onderzoekers gebruikte programmatuur om grafiekjes te plotten een aantal opmerkelijke notities te zijn verwerkt.  Ook hieruit zou blijken dat er gesjoemeld wordt met de uitkomsten.

Op internet en twitter stijgt de verontwaardiging inmiddels.  De gevestigde media doet nauwelijks of geen verslag van dit schandaal en dat schiet bij velen in het verkeerde keelgat.  Men vraagt zich af waarom de media dit doodzwijgt.

In Nederland vroeg de PVV met succes een spoeddebat met minister Cramer aan.  Die gaf al aan dat de mensen die de mails hebben gepubliceerd 'criminelen' zijn waaraan ze geen woorden wenst vuil te maken.  Wanneer het debat plaatsvindt is nog niet bekendgemaakt.