Nederland ontsnapt aan een kernramp

Nederland is in 2001 ontsnapt aan een kernramp. De oud-directeur van de fabriek, Frans Saris, onthult in zijn boek ‘Darwin meets Einstein’ dat de reactorkern van Petten acht jaar geleden bijna gesmolten was en Nederland ternauwernood aan een ramp is ontkomen. Het boek is gisteren uitgekomen.

Dit alles vond plaats op 16 november 2001, maar werd pas in 2002 door de Kernfysische Dienst gerapporteerd, die het afdeed met de melding dat er 'geen sprake is geweest van een onveilige situatie'.

Op de desbetreffende dag ontstond er een stroomstoring. Ook de noodstroomvoorziening van de kernreactor werkte vervolgens niet. De medewerkers schakelden toen per ongeluk in het donker een noodkoelsysteem uit in plaats van in, waardoor er bijna een meltdown optrad. Kernsmelting werd op het nippertje voorkomen, doordat de stroom weer op gang kwam.

Volgens Greenpeace bewijst het hele gebeuren dat de kerncentrale onveilig is en dat hij gesloten moet worden. ''Het is onvoorstelbaar dat de nucleaire industrie informatie over een bijna-meltdown jarenlang heeft achtergehouden. De kans op een ongeluk met desastreuze gevolgen is dichterbij dan we ons realiseren. Het is wachten op een tweede Tsjernobyl,” aldus Ike Teuling, campagneleider kernenergie bij Greenpeace.

Met dank aan WSquater en TheReporter voor de submit!


De reactor in Petten