Ruud Vreeman ontvangt erepenning mogelijk onterecht

De voormalige burgemeester van Tilburg Ruud Vreeman heeft van de Universiteit van Tilburg een erepenning mogen ontvangen. De ex-burgemeester ontving de penning voor zijn uitzonderlijke inzet als burgemeester voor de belangen van de universiteit.

De universiteit had Vreeman deze erepenning eigenlijk niet mogen geven. FOK!user Dr_Strangelove kwam tot deze conclusie. Het blijkt dat een erepenning onder een gift valt, welke niet aan een (ex-)ambtenaar mag worden uitgereikt omdat corruptie op de loer ligt. Het is daarbij niet belangrijk of de burgemeester de universiteit zoveel bevoordeelde dat hij handelde in strijd met zijn plicht (artikel 177a lid 2 Wetboek van Strafrecht).

Dr_Strangelove verwijst naar literatuur uit het strafrecht. "In aant. 4 op art. 177 Sr (in welk artikel onder meer wordt strafbaar gesteld degene die een ambtenaar een gift of belofte doet met het oogmerk om hem te bewegen in zijn bediening, in strijd met zijn plicht, iets te doen of na te laten), wordt door Noyon/Langemeijer/Remmelink onder meer opgemerkt: Gift staat tot belofte als: het gegevene tot hetgeen waarvan het geven in uitzicht wordt gesteld. Bij geen van beide behoeft juist gedacht te worden aan iets materieels, iets dat vatbaar is om van hand tot hand te worden overgegeven, noch ook iets dat op geldswaarde kan worden geschat. (…) Het voorwerp van de gift of de belofte zal echter enige waarde moeten hebben, zij het ook een ideële, eventueel alleen voor hem aan wie zij wordt gedaan."

Vreeman kwam vorige maand in opspraak toen aan het licht kwam dat hij als burgemeester van Tilburg meer geld had uitgegeven aan het Midi/Adje theater, zonder de raad daarover in te lichten.