Israël blijft bouwen in bezet gebied

De Israëlische autoriteiten hebben vandaag de bouw van negenhonderd woningen voor joodse kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever goedgekeurd ondanks Amerikaans aandringen dat niet te doen.

Israëlische media berichtten dat de speciale Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten, George Mitchell, gisteren nog in Londen een naaste medewerker van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gevraagd van de voorgenomen bouw af te zien.

Vergeefs, want de bouw is door de planningscommissie goedgekeurd. Het gaat om de uitbreiding van een kolonie die de Israëli's Gilo noemen. Daar wonen reeds 40.000 kolonisten.

In Israëlische ogen is Gilo een deel van Oost-Jeruzalem dat na de verovering in 1967 is geannexeerd en volgens Israël daarom geen bezet gebied is. De internationale gemeenschap, inclusief de VS, erkent die annexatie echter niet. Arabisch Oost-Jeruzalem, dat de Palestijnen al-Quds noemen, zou volgens Palestijnse leiders de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat moeten worden.

Israël blijft bouwen in bezet gebied  (foto: ANP)