Virtueel Guantanamo in aanbouw

De Amerikaanse justitie werkt aan een virtueel gevangenenkamp Guantanamo om het werkelijke oord te kunnen sluiten en ontmantelen. Dit berichtte de Miami Herald. De Amerikaanse president Barack Obama wil dat het beruchte gevangenenkamp op de marinebasis Guantanamo Bay aan de Cubaanse zuidoostkust uiterlijk 22 januari gesloten is. Hij ziet het als een schandvlek voor de VS, maar het kamp verdwijnt niet zo makkelijk.

Eerder deze maand werden zelfs onderdelen van het kamp die niet meer worden gebruikt door Jamaicaanse gastarbeiders van onkruid ontdaan en netjes gerestaureerd. Een speciaal onderzoeksteam van de Amerikaanse federale recherche FBI heeft foto's genomen van het herstelde Camp X-Ray. Dat was het eerste Guantanamo-kooienkamp met prikkeldraad. Justitie hoopt dat maquettes, foto's en virtuele afbeeldingen van het kamp kunnen worden gebruikt bij eventuele rechtszaken, zodat het echte kamp kan worden gesloten en gesloopt.

Vooralsnog verbieden rechterlijke bevelen de sloop van Guantanamo op grond van claims van advocaten van (ex-)gevangenen. Zij stellen dat het hele kamp een plaats van misdrijf is en niet mag worden afgebroken hangende de vele onderzoeken.

Een verblijf alhier wordt vaak als marteling ervaren.  (foto: ANP)