Kind gelovige ouders onder toezicht

Een kind van streng gelovige ouders is door de jeugdrechter in Groningen onder toezicht van Jeugdzorg gesteld. De hoogbegaafde jongen was meerdere keren van huis weggelopen, omdat hij vond dat hij door zijn ouders belemmerd werd in zijn ontwikkeling.

De ouders van de jongen zijn zogenoemde zevendedagsadventisten. Omdat het niet binnen dat geloof past dat de kinderen een reguliere school bezoeken, hebben ze een ontheffing van de leerplicht gekregen. De ouders kunnen de kinderen dan thuis onderwijzen.

Inmiddels zit de jongen in een brugklas op een normale school. Hij woont voorlopig bij zijn grootmoeder, nadat hij door de politie in verwarde staat werd aangetroffen in een zelfgebouwd hutje in een plantsoen. De Raad voor de Kinderbescherming gaat nu onderzoeken hoe het met de andere kinderen in het gezin zit.

De Adventkerk zegt op hun website dat het gezin geen lid van de kerk is, maar dat ze slechts interesse tonen. "Bovendien zij vermeld dat de Adventkerk geenszins thuisonderwijs voorstaat. Sommige media hebben die indruk gewekt. Hoewel er in een aantal landen hier en daar lidmaten zijn die de voorkeur geven aan thuisonderwijs heeft de kerk in Nederland herhaaldelijk verklaard daarvan beslist geen voorstander te zijn. Binnen de Nederlandse adventgemeenschap komt dit dan ook slechts incidenteel voor."

Met dank aan bierspons voor de submit.