Pechtold: geen spijt uitspraken over Wilders

D66-leider Alexander Pechtold heeft 'absoluut geen spijt' van zijn uitspraken over Geert Wilders die hij eerder deze week als extreem rechts en racistisch neerzette. Dat stelde Pechtold vandaag tijdens het najaarscongres van D66 in Breda.

De stichtingen Vrienden van Pim Fortuyn en Beeld van Pim deden na die uitlatingen aangifte. De vraag van een bezorgd partijlid of het geen juridische uitglijder is om Wilders als racist neer te zetten, leidde niet tot een antwoord met enige twijfel van Pechtold. "Het wordt tijd dat progressief Nederland uit de kramp komt en daarvoor moet je dingen benoemen. Ik vind het racistisch als je mensen en groepen op basis van geloof wegzet, systematisch met geweld dreigt als het schieten op knieën en afhakken van neuzen en dat keer op keer herhaalt."

Pechtold herhaalde dat hij al drie jaar de discussie met Wilders opzoekt. "Daar loop ik niet voor weg. En Ik heb absoluut geen spijt dat ik er, kijkend naar het oordeel van drie wetenschappers, stevig ben ingegaan".