Kabinet stelt besluit IJmeerlijn uit

Het kabinet heeft het besluit over de IJmeerlijn uitgesteld tot 2014. Verkeersminister Camiel Eurlings vindt het plan van Almere voor een spoorverbinding via het IJmeer die de stad moet verbinden met Amsterdam nu nog te kostbaar.

Het kabinet wil en kan hier alleen mee instemmen als er een haalbaar financieel plan ligt, bleek vandaag na de ministerraad. Almere krijgt twee jaar de tijd om het plan verder te ontwikkelen.

Eerder bleek uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat deze IJmeerlijn, die zeker 4,3 miljard euro kost, zwaar verliesgevend zou zijn. Er komt nu een werkmaatschappij om de plannen verder uit te werken. Daarin zijn ook het Rijk, Amsterdam, Flevoland, Noord-Holland en private partijen vertegenwoordigd. Deze werkmaatschappij moet ervoor zorgen dat de kosten van de plannen flink omlaag gaan.

"De kosten moeten een stuk naar beneden", stelt Eurlings. Er gaat bijvoorbeeld gekeken worden of een combinatie van spoor en weg mogelijk is. De nu voorziene IJmeerlijn is een lightrailverbinding.