Moment van waarheid voor omroepen

Het moment van de waarheid is aangebroken voor de groene en idealistische omroep Llink. Vanmiddag licht minister Ronald Plasterk (Media) zijn besluit toe of Llink na september 2010 mag blijven uitzenden op radio en televisie of na vijf jaar weer moet verdwijnen uit het publieke omroepbestel.

Eveneens maakt Plasterk bekend of de nieuwe omroepen PowNed van weblog GeenStijl en WNL (voorheen Wakker Nederland) een zendmachtiging krijgen voor de nieuwe concessieperiode 2010-2015.

Ook voor de TROS is het een spannende dag, aangezien ook deze omroep niet helemaal zeker is van een verlenging van de uitzendlicentie. Het Commissariaat voor de Media vindt namelijk dat de TROS de Mediawet te vaak overtreedt bij het sponsoren van programma's.

Aspirant-omroep Max daarentegen is zo goed als zeker van zijn definitieve plek in het publieke bestel. Max kan rekenen op veel meer zendtijd, omdat de ouderenomroep forse ledenwinst heeft geboekt.

Plasterk heeft zich de afgelopen maanden uitgebreid laten adviseren over de toekomst van de publieke omroep. De raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), de Raad van Cultuur en het Commissariaat voor de Media adviseerden alle drie positief over Max, PowNed en WNL en negatief over Llink, die niet onderscheidend genoeg zou zijn.

Na een moeizame ledenwerfcampagne en alle financiële problemen eerder dit jaar vreest de idealistische omroep Llink voor zijn bestaan. Onlangs voerden medewerkers van Llink nog actie in Den Haag. Ze lazen de namen van de 153.000 Llink-leden op en overhandigden Plasterk een koffertje met bijzondere Llink-programma's in de hoop dat de minister de negatieve adviezen alsnog naast zich neer zou leggen.