Emigratie droom van miljoenen mensen

Wereldwijd lopen er ongeveer 700 miljoen mensen rond met de gedachte om te gaan emigreren, zo blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup waarvan de resultaten vandaag bekend werden gemaakt. In totaal werden uit 135 verschillende landen 260.000 mensen van vijftien jaar en ouder ondervraagd voor het onderzoek.

Voor sommigen is het allicht hun financiële situatie, voor anderen misschien de ontevredenheid over hun huidige leefomgeving. Miljoenen mensen denken erover naar een ander land te verhuizen. Vooral de inwoners van landen in Afrika zouden maar wat graag de kans pakken als deze zich zou voordoen. Ten zuiden van de Sahara zou maar liefst 38 procent van de volwassenen, dat zijn 165 miljoen mensen, wel naar een ander land willen verhuizen.

De Verenigde Staten lijkt de meesten het meest ideale plekje. Zo'n 165 miljoen mensen zouden er volgens schatting wel heen willen. In de optiek van ongeveer 45 miljoen mensen is hun droombestemming Groot-Brittannië. Eenzelfde aantal mensen zou eerder gaan voor Canada, maar ook Frankrijk staat bovenaan de lijst van zo'n 45 miljoen mensen. Naast de Engels-talige landen zijn ook in trek de landen Spanje (met 35 miljoen), Saudi-Arabië (30 miljoen) en elk met 25 miljoen tenslotte Australië en Duitsland.

De Democratische Republiek Congo werd voor het gemak maar bij de keuzemogelijkheden van de lijstjes geschrapt. Opvallend is trouwens de geringe emigratiedrang van Aziaten. Slechts één op de tien inwoners van Aziatische landen zou zijn of haar huidige leefomgeving willen omruilen voor een andere.