Dringen voor CDA-partijcongres

Het CDA-partijcongres vandaag in Utrecht kan rekenen op grote belangstelling. Er hebben zich 1500 leden aangemeld voor de bijeenkomst die in het teken staat van de naderende gemeenteraadsverkiezingen en de aanpak van de economische crisis. "We hebben veel mensen moeten teleurstellen", liet een CDA-woordvoerder weten.

De achterban krijgt de kans om minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner aan de tand te voelen over de verhoging van de AOW-leeftijd. Afgelopen maandag leidden de kabinetsplannen om de pensioenleeftijd op te trekken van 65 naar 67 jaar tot verhitte discussies bij coalitiegenoot PvdA. Bij het CDA is het de vraag of de leden de zaak hoog zullen opspelen.

De vakbeweging zal zich net als bij de speciale PvdA-ledenraad roeren. De christelijke vakcentrale CNV, die zich niet neerlegt bij het AOW-besluit, overhandigt voor het begin van het congres aan Donner een pamflet. De AOW kan en moet beter, heet het kort en krachtig.

Het congres zal als vanouds worden toegesproken door fractieleider Pieter van Geel en premier Jan Peter Balkenende. Voor Balkenende is het misschien de laatste keer dat hij als minister-president optreedt. Gisteren na de ministerraad bleek uit de woorden van de twee vicepremiers, Wouter Bos (PvdA) en Andre Rouvoet (ChristenUnie), dat de regeringscoalitie serieus rekening houdt met een vertrek van Balkenende naar Europa. Hij gooit steeds hogere ogen als de eerste president van de Europese Unie. De EU-leiders hakken daarover snel de knoop door.

FOK!-columnist Driek Oplopers ziet de overstap van Balkenende nog niet gebeuren.

Submitter:  Bron: ANP