Roman Polanski weer niet op borgtocht vrij

De Zwitserse justitie heeft gisteren voor de tweede keer een verzoek afgewezen van de Pools-Franse filmregiseur Roman Polanski om hem op borgtocht vrij te laten. Het risico dat de 76-jarige Oscarwinnaar vlucht, wordt te groot geacht. Polanski zit sinds eind september vast in Zwitserland vanwege een zedenzaak uit de jaren zeventig.

Eerder deze week eiste het vermeende slachtoffer, de destijds 13-jarige Samantha Geimer, dat verder wordt afgezien van vervolging van Polanski. Door het oprakelen van de zaak is volgens haar advocaten "het slachtoffer opnieuw slachtoffer geworden." Zij zou hierdoor gezondheidsklachten hebben gekregen.

In 1977 werd Polanski in Californië beschuldigd van het drogeren en verkrachten van Geimer. In een deal met de aanklagers bekende hij seks met een minderjarige. Hij vluchtte de VS uit voordat de strafmaat was bepaald. Hij werd Frans staatsburger en reisde naar vele landen, zonder gearresteerd te worden. In Zwitserland wacht Polanski nu op zijn uitlevering aan Amerika.
Submitter:  Bron: ANP