Hersenschudding kan hard aankomen

Artsen beschouwen een hersenschudding tegenwoordig als vrij onschuldig letsel, dat veel mensen overkomt en waarvan vrijwel iedereen vlot en volledig herstelt. Sommige mensen houden echter langdurige klachten. Dat heeft onder meer te maken met hun opleidingsniveau en de schrik na het ongeluk, zo blijkt uit onderzoek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Psycholoog Maja Stulemeijer onderzocht waarom een bepaalde groep patiënten veel last blijft houden van een hersenschudding, terwijl daar geen directe medische verklaring voor is. Zij legde patiënten een neuropsychologische vragenlijst voor en maakte beelden van hun hersenen.

Volgens Stulemeijer, die volgende maand op haar onderzoek promoveert, speelt de persoonlijkheid van een patiënt een grote rol bij de genezing. Mensen die erg geschrokken zijn van het ongeluk waarbij ze een hersenschudding opliepen, herstellen langzamer. Ook eventueel opgelopen letsel aan andere lichaamsdelen speelt een rol, naast emotionele stabiliteit en opleiding. Te stellen dat aanhoudende klachten van een hersenschudding 'tussen de oren' zitten als er geen directe medische oorzaak wordt gevonden, is te simpel, aldus de promovenda.