'Baby Einstein' maakt geen Einsteins

De dvd-reeks 'Baby Einstein' van producent Disney blijkt helemaal geen kleine geniën te maken. De ontwikkeling van de baby's zou zelfs negatief beïnvloed worden door de dvd's. Amerikaanse gezinnen die de dvd-serie wel gekocht hebben kunnen nu zelfs hun geld terugeisen van Disney.

De 'Baby Einstein'-reeks bestaat uit video's, dvd's en boeken die jaarlijks alleen al in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten voor meer dan 130 miljoen euro winst zorgden. Negentig procent van de mediamarkt voor baby's is daarmee in handen van Disney. De educatieve reeks, waarin onder meer ook 'Baby Mozart' en 'Baby Shakespeare' verschenen, moet van je baby een klein genie maken. Een onderzoek uit 2007 weerlegde deze aanname echter.

De universiteit van Washington had de ontwikkeling van jonge kinderen onderzocht en ontdekte dat deze negatief werd beïnvloed door educatieve films. Ieder uur per dag dat een kind van acht tot zestien maanden oud naar de televisie kijkt, leert het zes tot acht woorden minder. "Jonge kinderen zijn maar enkele uren per dag wakker en aandachtig", verklaart Andrew Meltzoff van de universiteit. "Als ze die tijd voor de tv doorbrengen en er geen echte interactie is in 'kindertaal', de melodieuze toon die we gebruiken tegenover kleintjes, dan krijgen ze niet dezelfde taalervaring. Ouders en opvoeders zijn de beste leraren, omdat ze hun taalgebruik aanpassen."

Het onderzoek sloeg uiteraard in als een bom bij Disney en deze vroeg dan ook een terugtrekking van het onderzoek. De universiteit van Washington wilde hier echter niets van weten. "De resultaten zijn gepubliceerd in een gezaghebbend wetenschappelijk tijdschrift en ze zijn correct. Onze onderzoekers zullen er alles aan blijven doen om ouders te helpen het leven van kinderen te verrijken."

Na deze publicatie hebben tal van Amerikaanse gezinnen een advocaat ingeschakeld. Twee jaar later zwicht Disney eindelijk voor de druk. Ouders die teleurgesteld zijn in de 'Baby Einstein'-reeks, krijgen zestien dollar per dvd terug van Disney. Deze terugbetaling geldt vooralsnog alleen in de Verenigde Staten en Canada. De reeks blijft wel gewoon in de rekken. "We willen ouders een groot scala aan mogelijkheden geven om een verrijkende ervaring voor zichzelf en hun kinderen te scheppen", laat Disney weten in een persbericht.