Dr. Doom: dollar gaat naar de 0

Marc Faber, Zwitsers economisch historicus en investeerder, laat weer eens van zich horen. De econoom, ook wel Dr. Doom genoemd, voorspelt dat de Amerikaanse dollar uiteindelijk niets meer waard zal zijn. Dit zei hij vandaag in een interview met financieel nieuwszender Bloomberg.

Faber: "Als ik kijk naar Obama en zijn regering had de dollar eigenlijk al naar de nul gemoeten. Maar ruwweg genomen kan het een jaar of tien duren voordat de dollar waardeloos wordt. Het zal tijd kosten voordat iedereen beseft dat de financiële positie van de VS een totale ramp is."

De Zwitser schat in dat over tien jaar 50 procent van de totale Amerikaanse belastinginkomsten gaan naar het betalen van de rente over de gemaakte schulden. Daardoor zal de Amerikaanse centrale bank de Fed 'geforceerd' worden om de geldpers nog harder aan te zetten.

Op korte termijn kan de dollar echter wel aansterken volgens Faber: "De dollar is erg oversold en het sentiment erg negatief". Doordat de rentes wereldwijd laag staan is het echter zowel riskant om cash als assets aan te houden, zoals grondstoffen en aandelen.

Dr. Doom verwacht dat aandelen een beperkte downside risk hebben door Ben Bernanke, de voorzitter van de Fed: "Als de S&P 500 daalt naar 800 of 900 punten zal Bernanke meteen de geldpersen aanzetten. Hij is een geldprinter, niets anders. Maar ik moet zeggen, hij print erg goed. We moeten Bernanke daar een medaille voor geven."

Bloomberg-interview Marc Faber 26 oktober