Karzai twijfelt aan betrouwbaarheid VS

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft zich voor de Amerikaanse televisiezender CNN hardop afgevraagd of de Verenigde Staten een betrouwbare partner zijn. "Zijn de VS een betrouwbare partner van Afghanistan? Is het Westen een betrouwbare partner van Afghanistan? Hebben we gekregen wat is toegezegd? Worden we behandeld als partner?" vroeg de Afghaanse leider zich in een recent opgenomen interview af.

Hij wees erop dat wat hem betreft het partnerschap inhoudt dat "Afghaanse levens, eigendommen en tradities worden gerespecteerd en dat bekend is, welke kant we op moeten gaan." Hij uitte zo opnieuw kritiek op de burgerslachtoffers die bij aanvallen op vermeende Taliban vallen. Hij is er kennelijk bezorgd over dat de Amerikaanse president Barack Obama nog steeds geen duidelijke conclusies heeft getrokken uit diens overwegingen over de strategie in Afghanistan.

De presidentsverkiezingen in Afghanistan krijgen komende week een tweede ronde omdat er in de eerste ronde op grote schaal fraude blijkt te zijn gepleegd. Karzai heeft dan alleen ex-minister Abdullah Abdullah tegenover zich. Die stelde gisteren dat Karzai's falen elke strategie parten speelt.