Somaliërs gedwongen tot kijken executies

De radicaalislamitische al-Shabaab-beweging heeft honderden Somaliërs gedwongen naar de executies te kijken van twee mensen die van spionage waren beschuldigd. De militanten hadden de scholen gesloten, omdat ze zoveel mogelijk jongeren wilden bij het voltrekken van de vonnissen door een vuurpeloton.

Dat heeft de BBC vandaag gemeld. De executies hadden plaats in de stad Merca in het zuiden van het Afrikaanse land. Milities van de al-Shabaab gingen met voertuigen met luidsprekers de stad rond om de bevolking te manen de executies bij te wonen.

De Shabaab heeft de macht in grote delen van Zuid- en Centraal-Somalië. De groepering strijdt tegen de huidige regering, die internationale steun geniet. De Shabaab-beweging doet van alles om jongeren bij haar strijd te betrekken. Eerder deze maand organiseerden de islamisten een quiz om jongeren aan te moedigen mee te doen met de heilige oorlog tegen vijanden van Allah. De 17-jarige winnaar van de quiz kreeg onder meer een AK-47 machinegeweer en handgranaten.