Voormalig spelers: "AZ was net een sekte"

AZ-eigenaar Dirk Scheringa paaide zijn speler met lage hypotheekrentes, aandelenpakketten en allerhande verzekeringen waar ze zeker niet beter van werden. Dat zeggen enkele oud AZ-spelers.

"Mij werd een laag basissalaris aangeboden", zegt een anonieme ex-speler tegen Sportweek. "Maar dat kon ik dan opkrikken met een aandelenpakket dat aan het einde van m’n contract 1 miljoen waard was. Op papier heel mooi, maar dat was nou net het probleem."

"Scheringa wilde die eindsom niet garanderen, er werd niets getekend, het was een mondelinge afspraak. Sommige spelers zijn daar met open ogen ingetuind, die stonden na drie jaar met lege handen", aldus de speler.

Andere spelers moesten veel geld inleveren om een vertrek te forceren. "Het was regelrechte chantage", vertelt een andere oud-speler. "Het stond zwart op wit dat ik recht had op een bepaald percentage van de transfersom, maar ik moest een papier ondertekenen dat ik er vanaf zag. Dan praatte je wel over heel veel geld. Natuurlijk had je kunnen weigeren dat te tekenen, maar dan kwam je niet weg bij AZ."

Oud-technisch directeur Martin van Geel zou vanwege deze cultuur vertrokken zijn. "Die kon zich niet meer verenigen met de heersende bedrijfscultuur van liegen en bedriegen", legt de anonieme speler uit. "Afspraken werden moedwillig vergeten. Niemand durfde het op te nemen tegen de almachtige Dirk Scheringa. Zwijgen werd beloond, het waren allemaal gehersenspoelde jaknikkers geworden. Het was net een sekte."