Vreeman:mogelijke corruptie reden voor stilte

Aanwijzingen voor corruptie door het Tilburgse raadslid Hans Smolders vormden in september vorig jaar de reden voor burgemeester Ruud Vreeman om de raad niet te informeren over het duurder uitvallen van de verbouwing van het Midi Theater. Vreeman heeft dat vanavond aan de raad verteld in een emotioneel verweer tegen de harde conclusies van een enquêtecommissie die meent dat hij zijn informatieplicht heeft geschonden.

Het onderzoek van de Rijksrecherche naar corruptie door de fractievoorzitter van de Lijst Smolders Tilburg (LST) werd eerder deze week bekend. De burgemeester bekende vanavond dat hij degene is geweest die justitie heeft ingeschakeld. Smolders heeft volgens Vreeman 75.000 euro gevraagd aan de Amerikaanse ontwikkelaar die in Tilburg het grootste winkelcentrum van Nederland wilde bouwen om voor het project te stemmen.

Vreeman legde uit dat hij helemaal alleen voor het dilemma kwam te staan om de raad te informeren en anderzijds zijn plicht om de integriteit en bestuurbaarheid van de stad te bewaken. "Ik realiseerde me dat corruptie het beste gedijt in instabiele politieke verhoudingen. Een onbestuurbare stad met een integriteitprobleem was een schrikbeeld voor me."

De burgemeester vroeg de raad om begrip voor zijn persoonlijke afweging. "Ik vecht voor een integer Tilburg en een integere gemeenteraad in het belang van de inwoners."

Vreeman:mogelijke corruptie reden voor stilte  (foto: ANP)