75% jongeren kan niet leven zonder internet

Maar liefst driekwart van de jongeren tussen zestien en vierentwintig jaar zegt dat ze 'niet kunnen leven' zonder internet. Hetzelfde onderzoek heeft aangetoond dat vier van de vijf jongeren het internet op gaat om advies in te winnen. Ongeveer een derde voegde eraan toe dat ze niet de behoefte hebben om persoonlijk met iemand te praten.

Ofschoon er voorbeelden te over zijn van inbreuken op de privacy voor wie zich op het wereldwijde web begeeft, denkt 76 procent van de ondervraagden dat het allemaal wel meevalt. Zolang je maar weet waar je mee bezig bent, loop je geen risico, denkt de jeugd.

"Waarschijnlijk zijn mensen van middelbare leeftijd het kwetsbaarst", zei psycholoog Graham Jones van de Open Universiteit. "Ik denk dat kinderen, tieners en mensen onder de 25 zijn opgegroeid met de technologie en die het meest begrijpen. Hierdoor lopen zij het minste risico."

Het onderzoek is uitgevoerd onder een groot aantal Britse jongeren in opdracht van YouthNet. Deze website is in 1995 opgericht voor advies, informatie en mogelijkheden voor vrijwilligerswerk voor jongeren. De uitkomst van de enquête is vandaag overhandigd aan het Britse parlement.