Shell werkt aan 'grootste schip ter wereld'

Oliemaatschappij Shell heeft deze week bekendgemaakt dat zij aan plannen werken voor de bouw van een drijvende terminal voor de verwerking van LNG (vloeibaar gemaakt gas). Het platform moet 480 bij 75 meter worden en voor de Australische kust komen te liggen.

Shellbestuurder Malcolm Brinded laat weten dat de terminal 'het grootste schip ter wereld' moet worden als de bouw doorgaat. Met de bouw moet de ontwikkeling en exploitatie van gasvelden die ver uit de kust liggen vergemakkelijkt worden.

De oliemaatschappij heeft nog geen definitieve beslissing genomen voor de uitvoering van het project en wilde ook nog geen raming van de kosten geven. Analisten schatten de bouw echter op ongeveer vijf miljard dollar (bijna 3,4 miljard euro).

Het te ontwikkelen platform zou een levensduur van ongeveer twintig jaar hebben en jaarlijks 3,5 miljoen ton LNG kunnen produceren. Ook kan de terminal versleept worden naar andere locaties. Vermoed wordt dat Australië veel gasvelden heeft die te klein zijn of te ver uit de kust liggen voor de traditionele wijze van gaswinning. Met de nieuwe drijvende terminal zouden ook deze bereikt kunnen worden.

LNG is aardgas dat door middel van sterke afkoeling onder hoge druk vloeibaar gemaakt wordt. Dit vloeibare gas zou vervolgens per schip naar de kust vervoerd kunnen worden. Het grote voordeel van de nieuwe terminal is dat het gas ter plaatse vloeibaar gemaakt kan worden en dus niet meer via pijpleidingen eerst naar de kust vervoerd hoeft te worden.

Brinded laat weten dat gas volgens hem een sleutelrol in de overgang naar volledige duurzame energie heeft. "Deze overgang zal denk ik het grootste deel van deze eeuw nog duren", laat hij weten. 

Met dank aan Redcoon voor de submit.